Правителството на Унгария разшири временната забрана за внос на украински селскостопански продукти,

...
Правителството на Унгария разшири временната забрана за внос на украински селскостопански продукти,
Коментари Харесай

Унгария разшири забраната за внос на храни от Украйна

Правителството на Унгария разшири краткотрайната възбрана за внос на украински селскостопански артикули, като включи в нея мед, вино, самун, захар и редица месни и зеленчукови артикули.
Списъкът на неразрешените артикули беше оповестен в държавно разпореждане, откакто в събота Будапеща разгласи мярка за прекъсване на вноса на зърно, маслодайни семена и няколко други продукта.
През последните дни Полша, Унгария и Словакия забраниха вноса на зърно и други хранителни артикули от засегнатата от войната Украйна, откакто спадът в цените провокира митинги на локалните фермери.
България също наложи през днешния ден краткотрайна възбрана за импорт на храни от Украйна, като се изключи стоките, които минават пренос, напомня БГНЕС.
През май 2022 година Европейският съюз позволи на Киев да изнася запасите си от зърно през блока, откакто затварянето на черноморските морски пътища след нахлуването на Русия подхрани международната продоволствена рецесия.
Държавите.членки се съгласиха да внасят избрани артикули от Украйна без количествени ограничавания и без митнически и публични инспекции.
Въпреки това забележителна част от продуктите не напущат Европейски Съюз, а се продават на дъмпингови цени в държавите-членки, съобщи Будапеща.
" При неналичието на обвързване за съблюдаване на строгите индустриални правила, изисквани от законодателството на Европейски Съюз, украинските артикули имат конкурентно преимущество... което води до съществени разстройства на вътрешния пазар на страните членки ", се показва в постановлението.
В декрет на Унгария, оповестен през нощта, се показва, че възбраната ще се ползва и за вноса на брашно, олио за готвене и вино.
Временната възбрана ще продължи от 19 април до 30 юни, само че няма да се ползва за преноса на тези артикули през Унгария, се споделя в постановлението.
Унгарските управляващи ще запечатат пратките със засегнатите артикули на границата и ще ги следят благодарение на електронни устройства и патрули, се споделя още в документа.
Превозвачите, които нарушават разпоредбите, могат да бъдат санкционирани до цялостната стойност на пратката.
Във вторник Полша и Украйна сключиха съглашение, което разрешава на украинското зърно да минава през Полша, откакто Варшава забрани вноса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР